0

Jak chutná Kutná Hora? Po víně i křenu

Kutnohorští žáci během projektu Kutná Hora na talíři zjišťují, jak chutnají plodiny, tradičně pěstované v našem regionu. Ještě před prázdninami získali příležitost seznámit se s regionálními produkty zemědělské výroby. Během výukového programu, který pro ně připravilo o.s. POD HORAMI, ochutnali malínský křen či starokolínské zelí, přivoněli k majoránce nebo šafránu. Formou hravých aktivit se seznámili s historií zemědělství a důležitými plodinami našeho kraje. Od září na ně čeká další regionální program, zaměřený tentokrát na ovoce.

Cílem programů je žákům přiblížit místní historii a představit jim Kutnou Horu z odlišného pohledu, než který jim nabízejí učebnice. Díky programu o místním zemědělství žáci vědí, že Kutnou Horu neproslavily jen významné architektonické památky, ale také zdejší úrodná půda. „Děti překvapilo, že malínský křen byl svojí kvalitou vyhlášen po celém Rakousku-Uhersku, ale i to, že se na Kutnohorsku kdysi pěstoval šafrán či čekanka. Dozvěděly se, jak tyto plodiny vypadají, k čemu se používaly a proč už je na místních polích nenajdeme,“ přibližuje program koordinátorka projektu Jitka Rosická.
Bohatou ovocnářskou minulost našeho regionu přiblíží žákům druhý program, který bude v nabídce pro školy od nového školního roku. Historické snímky a archivní texty zavedou žáky opět o století zpátky, aby se dozvěděli, k čemu odkazují místní názvy Třešňovka či Ve Švestičkách. Ochutnají ovoce sušené, povidla i mošty, aby poznali, jak naši předci ovoce uchovávali, aby měli přísun vitaminů i v zimě. Seznámí se se starými odrůdami ovoce a jejich pěstováním i s dnes již netradičními ovocnými stromy, které byly v našem kraji hojně zastoupené, jako jsou moruše, kdoule či mišpule. A na příkladu pěstování vinné révy žáci najdou i odpověď na otázku, zda je možné úspěšně navázat na slavnou historii.
Programy jsou realizovány v rámci projektu Kutná Hora na talíři, který finančně podpořilo Město Kutná Hora.

jak-chutna-kh

Jitka Rosická

Leave a reply