0

Za dobrým vínem na krásný zámek

kacina

Máte-li dojem, že vás zveme kamsi na Moravu do tradiční vinařské oblasti a do některého ze zámků, jichž je v téže oblasti celá řada, jste na omylu. Oním krásným zámkem je v tomto případě zámek Kačina u Nových Dvorů v kutnohorském regionu, kde se 12. září uskuteční již IV. ročník vinobraní . Pořadatelem je Klub přátel vína V Kutné Hoře, o.s., a tak jsme jeho čelnému představiteli a prezidentovi vinobraní panu Lukáši Rudolfskému položili několik otázek.

Proč vinobraní právě na zámku Kačina?
Protože zámek, přesněji panství hraběcího rodu Chotků, jimž zámek patřil, je s pěstováním vína spojeno dlouholetou tradicí. Mimo jiné se tu již v roce 1847 konaly první dožínky a pěstování vína má v této lokalitě tradici, trvající již více než tři století. Na tuto tradici jsme navázali a vinobraní v nádherném prostředí zámeckého parku bude jistě magnetem pro milovníky tohoto královského moku.

Na co se mohou naši čtenáři a návštěvníci vinobraní v průběhu programu těšit ?
V prvé řadě na bohatou nabídku vín, také na soutěž o poznání vinné odrůdy, burčákové hody a samozřejmě
i na dobré jídlo, vhodně doplňující vinné koštování. Nebude chybět ani Bio market a mnoho dalších zajímavostí, k nimž například patří koncerty populárních interpretů, slavnostní fanfáry trubačů, prohlídky zámeckých interiérů, ukázky zemědělských strojů i produktů, ukázky jezdeckých dovedností a další.

Jedná se již o IV. ročník. Čím se ten letošní bude lišit od ročníků předchozích?
Pro zpestření jsme ke spolupráci na programu přizvali také zemědělce z blízkého i vzdálenějšího okolí, abychom společně oslavili dožínky, tedy ukončení zemědělského roku. Vinobraní stejně tak jako dožínky je výrazným přelomem v průběhu pěstitelského roku. A tak tímto spojením vzniká akce, která jistě přitáhne do zámeckého areálu širokou veřejnost. Jestliže loňský ročník navštívilo více jak 6500 návštěvníků, věříme, že letošní návštěvnost bude ještě bohatší. Jistě k tomu přispějí i některé speciální programové nabídky.

Například?
Odborné přednášky v zámecké knihovně. Představí se zde přední odborníci Jiří Hladík, Radomil Hradil, Martin Pýcha či Zdeněk Kroupa. Jejich vystoupení jistě zaujme nejen profesionály, ale i ty, pro něž je dobré víno nejen předmětem ke konzumaci
v chvílích pohody a radosti, ale tématem mnohem širším.

Jakkoliv je zámek Kačina jistě pozoruhodným historickým objektem a vámi uváděný program přitažlivý, doprava na místo může být pro mnohé návštěvníky trochu komplikovaná. Jak jste tuto záležitost vyřešili?
Je připravena kyvadlová doprava z Kutné Hory a zpět v hodinových intervalech z autobusových zastávek u supermarketu Billa, a to od 10.00 hodin. Z Čáslavi pojedou v témže rytmu autobusy od vlakového nádraží po trase Čáslav-Chotusice-Žehušice a Rohozec až na Kačinu. Pro návštěvníky vinobraní, kteří použijí vlastní automobilovou dopravu, je zajištěno parkování přímo před areálem zámku Kačina.

Pokud vás předchozí řádky svým obsahem zaujaly, vydejte se v sobotu 12. září na zámek Kačina. Jistě prožijete den plný nejen dobrého vína, ale i zajímavých zážitků.

Miroslav Štrobl

Leave a reply