0

Témata & vize a Máme rádi Kutnou Horu

Rok 2015 přináší  pro město Kutná Hora dva nové video projekty. Ty nabízejí k současné nabídce internetových pořadů Videofilmu Bohuslava Kučery (videofilmkh.cz) další pohled na život občanů. Prvním z nich je dokumentární seriál Máme rádi Kutnou Horu, který mapuje život města k 20. výročí vstupu do UNESCO, a tím druhým diskusní pořad, reflektující aktuální i nadčasové dění ve městě s názvem Témata a vize.  

cropped-background-web-3

Kutná Hora & Témata
a vize – 1.díl „Otevřené čtvrtky“

Kutnohořané musejí změnit myšlení, jinak se centrum vylidní. Nechceme město duchů, shodli se tři kutnohorští obchodníci v prvním diskusním pořadu začínající kutnohorské internetové televize. Ta pod značkou KHTV začala natáčet pravidelný diskusní pořad Témata a vize, týkající se života v Kutné Hoře. První debata, při níž se sešli tři majitelé obchodů z centra Kutné Hory – Šárka Pajerová, Kamil Kvasnička a Michal Novotný

je k vidění na webové stránce 

www.kutnahora.tv

Šárku Pajerovou, která prodává speciální potraviny, Kamila Kvasničku, jenž obchoduje s loveckými potřebami, i Michala Novotného, provozujícího cestovní kancelář a fotoslužby, spojuje to, že své obchody mají v Šultysově ulici. A letos v létě zde začali pořádat takzvané otevřené čtvrtky.
V Kutné Hoře, kde obchodníci odnepaměti zavírají krámy v pět hodin odpoledne, nechali své provozovny otevřené do dvacáté hodiny a přesvědčili k tomu i další zdejší podnikatele. Pro návštěvníky zároveň připravili pravidelné čtvrteční koncerty na ulici.
S podzimem „čtvrtky“ skončily, začnou až na počátku adventu a opakovat se budou příští rok v letní sezóně.

„Finanční efekt to nemělo žádný, ale s tím jsme otevřené čtvrtky nezačínali,“ vysvětluje Šárka Pajerová. Akce obchodníci pořádali proto, aby do centra města, po sedmnácté hodině vylidněného, přilákali kutnohorské obyvatele. Je to spíš investice do budoucna.

Lidé nakonec víc chodili na koncerty než nakupovat. Ale systém dobrovolného vstupného podle Kamila Kvasničky selhal. Návštěvníci prý do připravené schránky házeli třeba jen dvoukoruny, a tak obchodníci dopláceli muzikantům ze svého. A to přesto, že kapely vystupovaly s vědomím, že dostanou jen to, co se vybere. „Zapojili se ovšem do toho dobrého ducha oživit město,“ vysvětluje Kvasnička.

Právě pokusem o oživení centra Kutné Hory reagují obchodníci na kritický stav zdejšího podnikání. Prázdné obchody k pronájmu jsou už na každém kroku. „Nedivím se, že živnostníci zavírají, protože když někdo nemá opravdu specializovaný obchod, nemá ani šanci přežít. Nehledě na to, že někteří vlastníci domů vůbec nereflektovali úbytek zákazníků ve městě ani to, že přišla krize. Nájmy zůstaly stejné a obchodníci je nejsou schopni zaplatit,“ líčí Kvasnička situaci.

Pajerová připomíná, že kutnohorské podnikání ovlivňuje blízkost Prahy. „Lidi nelení sednout do auta a jet nakupovat do velkých obchodních center, mají to jako kulturní zábavu přes víkend. A do centra Kutné Hory už je nic netáhne,“ míní s tím, že pokud Kutnohořané nezmění myšlení
a nebudou chtít nakupovat ve městě, ve kterém bydlí, pak do budoucna nemají menší obchodníci s běžným sortimentem v Kutné Hoře šanci.

Jedno ale souvisí s druhým. V centru není dostatečná obchodní nabídka, která by lidi lákala. Ale ta tam není právě proto, že do centra lidé nakupovat nechodí.

Možnost, jak to změnit, vidí Michal Novotný ve větším zpřístupnění města dopravě. Zavést do centra autobusové linky a zajistit víc parkovacích míst, i když si je vědom, že přímo
v centru města je to problém. „Ale už jsme takoví,“ říká o Kutnohořanech i Češích obecně Novotný, „jedeme do supermarketu, tam zaparkujeme, máme to dvacet metrů a chceme to
i tady v centru. Nepůjdeme dva kilometry pěšky ze sídliště.“

Šárka Pajerová říká, že o dopravě
s městem podnikatelé jednali a vstřícnost radnice je prý poměrně velká. „Jen je to hudba budoucnosti,“ dodává.

V podnikání se ale projevuje ještě jiný problém, na který upozorňuje Kamil Kvasnička: zanikají obchody starších podnikatelů, ovšem mladí lidé podnikat nechtějí. „Lidé, kteří začali po revoluci podnikat a měli vizi a energii, se už víceméně unavili a jejich obchody zanikají. Ale mladí lidé, když absolvují školy, o podnikání vůbec neuvažuji. Chtějí se nechat dobře zaměstnat, nést odpovědnost, to je nezajímá. A administrativní nároky je
v tom utvrzují, mají strach,“ vysvětluje.

Zprávu o tom, že by se v Kutné Hoře měla stavět nákupní galerie typu kolínského Futura ani jeden z podnikatelů debaty nevítá. Pokud je to jen trochu možné, domnívají se, mělo by město projekt zastavit.

„Bude to další likvidační krůček
k tomu, aby spousta obchodníků ve městě skončila a město se vylidňovalo. Ať si budeme stanovovat ceny jakékoliv, tak nikdy nemůžeme konkurovat supermarketům,“ říká Pajerová. Novotný dodává, že ačkoliv on i Pajerová s Kvasničkou provozují speciální obchody, dotkne se to rovněž jejich živností. Lidé se ještě víc začnou vyhýbat centru města. „Klesne povědomí našich značek. Pro mě je to negativní krok,“ dodává Novotný, a Kvasnička upozorňuje, že to není jen špatná zpráva pro obchodníky, ale především pro Kutnou Horu jako takovou.

„V případě, že vlastník domu nebude mít nájem od provozovatele obchodu, nemůže dům opravovat. Neprojeví se to třeba prvních pět deset let, ale chátrání města za dvacet let bude velmi vidět,“ říká na konto historických staveb, na nichž si město tolik zakládá a díky kterým buduje svou pověst.

Ivan Hartman

paulis2 rozhovor titulka

Máme rádi Kutnou Horu – 3. díl „Melodie Hor Kutných“

Dne 12. října 2015 po prázdninové přestávce pokračuje dokumentární seriál Máme rádi Kutnou Horu třetím dílem. Mezi cíle projektu patří zachycovat život v Kutné Hoře v roce 2015, přinášet portréty zajímavých institucí i jednotlivců a dokumentovat oslavy 20. výročí vstupu do UNESCO.

Třetí díl seriálu nese podtitul Melodie Hor Kutných a mapuje červen
a červenec, což byly měsíce opravdu nabité hudebními akcemi a velkými slavnostmi a festivaly. Na diváky čekají reportáže z Královského stříbření, Hudebního festivalu, Operního týdne, Creepy Teepee a Kytarové soutěže. Dokumentární část třetího dílu tvoří pásmo o kutnohorských mateřských školách. Navštívili jsme Církevní mateřskou školu, dále pak Školku v zahradě a mateřské školy 17. Listopadu, Dačického a Pohádka. Zajímalo nás především, co znamená hudba pro maličké Kutnohořany. Ať Vás Melodie Hor Kutných naladí na veselou a šťastnou notu.

Seriál můžete sledovat na webu mameradikh.kutnahora.cz a v kině Modrý kříž před každou projekcí.

Mgr. Milan Klíma

Leave a reply