0

Extravagance po vladivojsku

V pátek 23. října zažila kutnohorská hudební kavárna Blues Café doslova hudební smršť. Představila se tu poprvé nesmírně talentovaná ostravská zpěvačka, skladatelka, textařka a výtvarnice Vladivojna La Chia, která se kromě hudby věnuje také psaní povídek, básní, kresbě, fotografii a tvorbě komiksů. Má za sebou tři alba s rockovou skupinou Banana, která předskakovala například Marilynu Mansonovi nebo Scorpions, scénickou hudbu ke třem představením divadla Rokoko a filmovou hudbu ke snímku režiséra Jiřího Hřebejka Nevinnost (2009) i k jeho seriálu pro HBO Až po uši. Soundtrack k Nevinnosti byl nominován na Českého lva a Cenu filmové kritiky.

Na koncertě potvrdila pověst extravagantní umělkyně s excentrickým hlasovým a pódiovým projevem, v němž používá často vlastní fiktivní jazyk
– vladivojštinu, díky kterému se nemusí omezovat slovy a rýmy. Písně prokládala ukázkami ze své knihy Vladibajky, která vyšla v roce 2011 společně s jejím albem Bohémy. Dokazuje její fantazii bez hranic i schopnost spojovat nespojitelné.

Vladivojna nepatří k uměleckému a hudebnímu mainstreamu, na její koncert je lepší jít poučen, protože jinak může být člověk, neznalý jejích vskutku originálních písní a projevu, poněkud zaskočen. Návštěvníci kutnohorského koncertu zjevně poučeni byli, a tak všichni odcházeli obohaceni o nevšední zážitek.

-dan-

Fotografie Antonín Vodička

 DI11-15 - Z regionu - Vladivojna - foto 2

Leave a reply