0

Nechť je požehnáno svatomartinské!

Zatímco Francouzi slaví každoročně svátek mladého vína 15. listopadu (Beaujoalis nouveau est arrivée), u nás se mladá vína – svatomartinská  – slavnostně otevírají na svátek svatého Martina, tedy 11. 11. v 11 hodin a 11 minut.
V Kutné Hoře se tak dělo ve zdejších vinných sklepích. V regionu se také konaly martinské trhy – v sobotu
7. listopadu na kutnohorském Palackého náměstí a ve čtvrtek 12. listopadu na Karlově náměstí v Kolíně. Člověk by čekal, že na trzích bude převládat nabídka svatomartinských vín, svatomartinských hus a dalších tradičních dobrot, to by však musel jinam než do Kutné Hory nebo Kolína. Zatímco ve stříbrném městě se alespoň ve dvou stáncích svatomartinské víno prodávalo a nechyběla nabídka rukodělných výrobků, v Kolíně se trh opět nesl v duchu textilu a zase textilu. Husu abys pohledal, natož svatomartinské víno. Výjimku tvořilo několik stánků s nabídkou svíček nebo  japonského porcelánu. Škoda.

IMG_1385 IMG_1521

Atmosféru svatomartinských slavností
v regionu tak nakonec návštěvníkům dopřála v Kutné Hoře sídlící Galerie středočeského kraje, v jejíchž prostorách se v sobotu 14. listopadu odehrála gastronomická óda na svatomartinské víno a husu v podobě Svatomartinských hodů. Tentokrát byl vstup zdarma, čemuž odpovídala návštěvnost. Akce, kterou organizoval kraj a v 11.30 otevíral hejtman Miloš Petera, nabídla ochutnávku desítek mladých vín z celé republiky, svatomartinské husí speciality i bohatý doprovodný program, v němž nechyběla cimbálovka Jožky Šmukaře, harmonikář s kapelou, středověká hudba, artisté na chůdách nebo velmi půvabná přednáška nestora české sexuologie MUDr. Radima Uzla na téma „Víno a sex“.

IMG_1505 IMG_1427

Stovky účastníků rovněž přilákal svatomartinský lampionový průvod,  organizovaný arciděkanstvím Kutná Hora, který se na den svatého Martina
11. listopadu vydal od kostela sv. Jakuba k chrámu sv. Barbory.

Svatý Martin letos sice nepřijel na bílém koni, protože na listopad nebývale teplé počasí mu to neumožnilo, ale i tak potěšil všechny milovníky dobrého vína
a jídla.

-dan-

Fotografie Antonín Vodička  

Leave a reply