0

Centrální registr účtů – další posílení státu

Když chcete mít dostatečnou moc nad lidmi, musíte nad nimi získat kontrolu. Potřebujete vědět, co dělají, kdy to dělají, jak se chovají, kolik mají peněz a jak s nimi nakládají. Vláda ČSSD, ANO 

a KDU-ČSL na tom usilovně pracuje. Samozřejmě, občanům z toho žádný prospěch nekyne. Prospěch z kontroly a evidence našich životů budou mít vládnoucí politici a velké korporace, které z toho budou těžit. Zatím poslední registr z dílny socialistů a pana Babiše je Centrální evidence bankovních účtů.

Podnikatel a živnostník, zloděj a podvodník? Ne, a ještě jednou ne!

K čemu vlastně bude Centrální evidence účtů sloužit? Vláda nám ji představila tak, že se musíme divit, proč jsme to sami už dávno nechtěli. Boj proti závažné trestné činnosti, vyšší efektivita v boji proti daňovým únikům, ochrana praní špinavých peněz nebo financování terorismu. Ano, i nová směrnice EU doporučuje zřízení takového registru
a v současné době jej má v návrhu „protiteroristického balíčku“ Evropská komise. No, nekupte to. Když to chce
i Evropská komise… to už je doporučení. Prostě, jen úplný ignorant a možná podvodník by nechtěl, aby vláda měla Centrální evidenci účtů.

A teď řekněte sami: Jak se tomu dá odporovat? Najde se někdo, kdo by nechtěl, aby se zatočilo s podvodníky v karuselových podvodech? Najde se takový smělec, který by se zastával neplatičů daní? Najde se snad někdo, kdo by podporoval teroristy tím, že by nechtěl centrálně evidovat bankovní účty? Těžko, vždyť jde o spokojenost a bezpečí občanů. A to je ta past.

Je třeba trestat karuselové podvody, je třeba poctivě platit daně, je třeba bránit se proti teroristům. V tom má vláda pravdu. Jenže vláda zároveň lže, když říká, že k tomu všemu nutně potřebuje Centrální evidenci účtů.

Vláda, její instituce a orgány již dnes mají k dispozici všechny informace
o našich bankovních účtech. Již dnes je prolomeno bankovní tajemství. Orgány činné v trestním řízení (policie, státní zástupce), Finanční analytický útvar Ministerstva financí, orgány Finanční správy ČR, orgány Celní správy ČR nebo zpravodajské služby mohou kdykoli požádat všechny banky a úvěrová a spořitelní družstva o informaci, zda konkrétní občan nebo firma má u nich založen účet
a jak dlouho. Tak proč se zavádí centrální evidence účtů? Prý proto, že „Současná doba odpovědi jednotlivých odpovědí je v řádu dní až týdnů, což je doba, během které stát ztrácí reálnou možnost účinně zasáhnout, například zablokováním a odčerpáním výnosů z trestné činnosti na příslušných účtech.“ (zdroj: tisková zpráva MF ČR, 3. 2. 2016). Abychom pochopili, jak si vláda vymýšlí, musíme vědět, jak to chodí nyní a jak to má fungovat nově.

Když tedy dnes potřebuje státní orgán informace o účtu, osloví asi 80 institucí. Proč by však mělo získání odpovědi trvat dny až týdny, to je záhadou. Jednoduchým hromadným rozesláním, navíc datovou schránkou, všechny osloví a do několika hodin může mít odpověď. Nefunguje to tak? Pak něco dělají špatně.

A jak to má fungovat v budoucnu? Každý den budou všechny bankovní instituce povinně aktualizovat seznamy účtů svých klientů. Ty denně předají České národní bance, která bude Centrální evidenci účtů spravovat. Státní orgány, které jsou podle zákona oprávněny se dotazovat, se pak budou prostřednictvím datové schránky obracet na ČNB a dostanou rychlou odpověď, do 24 hodin.

Tak v čem je rozdíl? Proč to tak nedělají už teď? Vždyť jediné, čím se liší nynější stav a stav po zavedení CEÚ, je počet oslovených institucí. To neumí používat hromadné rozeslání?

Odpověď na otázku, proč zavádí vláda Centrální evidenci účtů, je děsivě jednoduchá. Vláda nepotřebuje nový registr kvůli lepšímu boji proti kriminalitě. Vláda potřebuje shromažďovat údaje
o občanech ve svých rukách. Protože, zatímco banky mají vůči občanovi spoustu povinností, musí mít na paměti jeho práva a hlídat jeho soukromí, stát nic takového nemusí.

Stát, který koncentruje všechny informace o občanech ve svých rukách, nemá dobré úmysly. Stát, který stále posiluje svou moc, to nemyslí s občany dobře.
A to vše tato vláda dělá. Socialisté a Andrej Babiš si budují stát pro sebe, ne pro nás.

Radomil Bábek, předseda Asociace podnikatelů a manažerů

Leave a reply