0

Stávka autobusů

Odboráři vyhlásili na 8. března v Ústeckém kraji celodenní stávku řidičů autobusů, v dalších krajích potom jako stávkovou pohotovost. Reagují tak na fakt, že zvýšení platů, přikázané vládou, není podle nich dostatečné.

K celé problematice se vyjadřuje předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek:
„Tato situace je typickým příkladem chování vlády. Stát a kraje jako objednatelé dopravní obslužnosti tlačí dopravní firmy k co nejnižším cenám. Když stlačily ceny na minimum, zjistily, že firmy platí málo řidičům. Co s tím? Socialistická vláda, socialistické řešení. Vláda rozhodla, že soukromé firmy mají přidat svým lidem na platech. Z čeho, kde brát? To vládu nezajímá. Firmy na zvýšení platů nemají, odboráři se rozhodnou, celkem pochopitelně, stávkovat, a firmám hrozí krach, protože nebudou plnit své smluvní závazky, za což jim hrozí likvidační sankce.
Kruh se uzavřel. Nekompetentní socialistická vláda to spískala, ale vše odskáčou zaměstnavatelé a zaměstnanci. Pokládám si několik, víceméně řečnických otázek: Kde bere vláda tu drzost plést se do vztahu zaměstnavatel – zaměstnanec? Jak si můžou úředníci dovolit rozhodovat o tom, kolik mají firmy platit svým lidem? Jak si dovolují politici přenášet důsledky svých špatných rozhodnutí na soukromé firmy?
Takových příkladů neschopnosti a často zlé vůle současné vlády je mnoho. Protože nechceme korporátní socialismus Bohuslava Sobotky, Andreje Babiše a Pavla Bělobrádka, svolali jsme na 25. 2. na Václavské náměstí v Praze demonstraci – za svobodné podnikání, proti EET, proti budování socialismu v ČR.

Radomil Bábek

Leave a reply