0

Dejte na hlavu

S tímto „podtitulem“ zahájila akademická malířka Jitka Jelínková 17. února v prostorách kutnohorského Spolkového domu výstavu exkluzivních dámských klobouků z kutnohorského módního ateliéru Meluzína Báry Jelínkové. Vrozená zvědavost
i  jistá dávka nostalgie k době, kdy slušivý klobouček dotvářel image každé ženy, mne zavedly do sálu, zaplněného převážně – jak jinak – ženami všech věkových kategorií. Atmosféra se značně vymykala obdobným společenským událostem. Přímo jiskřila nadšením všech přítomných dam nad nádhernými výtvory,  které bylo možné si nejen prohlédnout, případně koupit, ale co hlavní – přímo na místě ozkoušet, dát na hlavu. A tak před rozměrným zrcadlem se odehrávaly půvabné scény, kdy se v jeho třpytivé ploše střídaly tváře žen, zdobené některým z mnoha vystavených opravdu uměleckých děl. Klobouků navýsost společenských, které by nesporně budily zaslouženou pozornost v prostředí proslulých koňských dostihů v Ascotu, kloboučků decentně provedených, pod jejichž krempou oko dámy mohlo s lehkou koketérií upozornit na svůj půvab přítomné pány (pravda, v sále jich mnoho nebylo – jejich chyba) až po půvabně pikantní účesové  čelenky. To všechno, doplněno třpytícími se číšemi vína, vyvolávalo náladu, vracející návštěvníky do časů,  v nichž dámský klobouk byl nezbytným oděvním doplňkem a svým provedením, decentností či naopak extravagancí ji výrazně charakterizoval.

klobouky 016

klobouky 018

A ještě na závěr: předchozí řádky nebyly míněny jako „reklama“ uvedeného módního salónu. Byly míněny jako uspokojivé konstatování, že naše paní, ženy a dívky rády nacházejí svoji půvabnou tvář i ve spojitosti s kdysi „buržoazním přežitkem“, za nějž byl ještě v nedávných letech dámský klobouk považován. Veskrze jim zkoušené kloboučky slušely. Rád bych je potkával v denním životě při různých příležitostech. Cestou domů jsem se rozhlížel, jestli zahlédnu v zešeřelých ulicích alespoň jednu dámskou hlavu, hrdě se nesoucí pod před chvílí ozkoušeným kloboučkem. Marně. Škoda.

klobouky 022

klobouky 023

A vy, pánové, můžete předchozí řádky brát jako inspiraci pro dárek dámě svého srdce při oslavných příležitostech všeho druhu. Věřte, že červeným karafiátem ji již neoslníte. Ale slušivým kloboučkem ? No, vyzkoušejte to. A vám, dámy, si dovolím doporučit: nebojte se kloboučků a dejte na hlavu! Přeju vám dobrý výběr.

Miroslav Štrobl

Fotografie autor

Leave a reply