0

Co nás letos čeká v období Býka

foto_Vostra+MAB

Čas ohnivého Berana se naplnil. Nyní přichází období zemitého Býka, který se láskyplně začíná starat o to, co Beran objevil a probudil k životu. Pokud bychom Berana nazvali dobrodruhem, hledajícím neobydlená území, tak Býk je pak tím, kdo tato území obydlí. Je konec nomádství, krajina se začíná osidlovat a jsou položeny základy místům, které nazýváme domovem.

Slunce vstoupí do znamení Býka 19. dubna v 17 hodin a 29 minut. Energie se zklidní a síla se nyní koncentruje do materializace objeveného potenciálu. Je potřeba připravit půdu a zasít, aby bylo na podzim co sklízet. A to nejen reálně, protože jaro přímo vybízí k této činnosti, ale i symbolicky. Naše plány nyní vyžadují konkrétní kroky, aby se mohly uskutečnit. Významná podpora nám přichází od planety komunikace Merkura, která tranzituje taktéž znamením Býka. Komunikace se bude vyznačovat především jasností a transparentností. Doba mlhavých příslibů a fabulace je pryč. Nyní je čas k jasnému formulování svých představ či požadavků. Merkur v Býku je navíc velmi praktický. Plány, které stagnovaly, situace, které se zdály neřešitelné, si zcela přirozeně najdou východiska i překvapivé závěry. Doba Býka má své tempo, které se oproti času Berana může zdát rozvleklé. Stejně jako nemůžeme dnes zasévat a zítra chtít sklízet, tak i některé naše představy se potřebují ustálit, aby situace či plán nazrál. Nelze tedy nic uspěchat, nic popohnat. Ideálním vnitřním postojem je nyní trpělivá každodenní činnost, která nás krok za krokem přibližuje k cíli.

Venuše a Mars, představitelé ženského a mužského principu, se po celý měsíc převážně pohybují v ohnivých znameních. Venuše prochází Beranem a je tedy více náchylná k dobrodružství. Nemá význam hledat dveře tam, kde nikdy nebyly, a tedy ani dávat naděje či si budovat plány s tím, který životem jen rychle prochází. Naopak Mars, který tranzituje Střelcem, zaměří pozornost naší mužské části k novým obzorům a bude hledat řešení všech situací, se kterými se potřebujeme vyrovnat s nadhledem. Marsova aktivita bude spočívat zejména v ohnivých promluvách a diskuzích. Více než kdy jindy si budeme uvědomovat příslušnost ke kořenům, národu a vlasti.

Slunce_v_Byku

Býk je znamením zhmotňování a schopnosti zabezpečit se. Ovšem kolik množství hmotného je potřeba, abychom se cítili chráněni, ale zároveň nezatíženi? I tato témata se v tomto čase mohou vynořit a ozřejmit, co materiálního nás omezuje v našem rozletu.

Život se nepřetržitě vyvíjí ve třech kvalitách: zrod – stabilita – zánik. Býk je znamením stability, ale pokud to přežene, těžkne množstvím. Pak by pro něj bylo nejlépe jít se podívat tam, kde končí každá pozemská pouť člověka. Vše, co měl, zde zanechá druhým, neb rubáš kapsy nemá.

Luna_v_Byku

Býka tedy vezmeme na návštěvu proslulé Kostnice do kostela Všech svatých. Sám kostelík je němým svědkem dob dávných, neboť byl založen kolem roku 1330. Původně dvoulodní kaple byla přebudována J. Santinim v počátcích 18. století. Vnitřek kaple přináší naprosto výmluvné svědectví o pomíjivosti života, protože je vyzdoben převážně lidskými kostmi. Morová epidemie i husitské války dodaly materiál k budoucí výzdobě v objemu asi 40 000 tisíc ostatků, když se hřbitovní plocha rušila. O tento unikát se zasloužil nejen poloslepý mnich, který kosti vyrovnával do pyramid, ale i řezbář František Rint, který o několik století později využil tohoto materiálu pro vytvoření lustru, kříže, kalichů či Schwarzenbergského erbu.

Markéta Vostrá, ilustrace: Marie Brožová

Leave a reply