0

Blíženec pro Kutnou Horu

foto_Vostra+MAB

Čas zemitého Býka se naplnil, ve znamení Blíženců nás čeká vzdušná energie a pohled ke vzdáleným obzorům. Slunce vstoupí do tohoto znamení 20. května v 16 hodin a 36 minut. Jarní vítr rozfouká poslední květy stromů do všech stran. Lehkost znamení Blíženců nazuje všem lidem sedmimílové boty. Zhluboka se nadechneme, naše srdce pookřeje, ale tak, jako je křehká krása okvětních plátků pomíjivá, i znamení Blíženců je krásné právě svou neuchopitelností a proměnlivostí. V tomto čase je hlavním tématem komunikace, a to nejen ta slovní. Veškeré projekty či procesy se nyní dostávají do pohybu, díváme se kolem sebe a necháme se inspirovat novými směry
a myšlenkami. Všechno, s čím
v období Býka nešlo pohnout, je nyní možné rozpohybovat. Pasivita
a stagnace se nyní proměňuje do aktivity, a záleží pouze na nás, jak tuto příležitost zhodnotíme pro své plány.

Luna_v_Blizencich_KH

Pro období Býka byla charakteristická poctivá vytrvalost, v období Blíženců spíše převládá hra nezávazných či proměnlivých pravidel. Čas Blíženců přeje snadnému sbližování, flirtu, lehkosti bytí, a není radno brát vážně vše, co je řečeno a slíbeno. Čeká nás období příznivé pro obchody, ale je potřeba si dávat pozor na uzavírání smluv, protože Merkur, planeta, která vládne znamení Blíženců, je nejen okřídleným poslem Bohů, ale také patronem zlodějů. Můžeme být snadno oklamáni, a to zvláště tam, kde vše vypadá příliš snadně, dosažitelně a s vyhlídkou značných zisků. Merkur disponuje velkým smyslem pro humor a jestli nemá něco rád, tak je to pomalost, hloupost, zabedněnost a hamižnost. Obratně naláká dotyčného, který právě potřebuje lekci, do ošemetné situace, a pak ho nechá, aby se konfrontoval se zrcadlovým obrazem své nabubřelé ješitnosti.

Naladění ženské energie bude v tomto čase spíše praktické a pragmatické, ale tato sešněrovanost se kolem 25. května uvolní a ženy budou mít potřebu více cestovat, poznávat, číst, povídat si, sdílet a vyjít ze sebe ven. Mužská energie bude do 28. května výbušná, nestabilní a nepředvídatelná. Není vhodná doba na klidná vyjednávání. Ve vzduchu jiskří napětí, které se chce uvolnit v hádce či cholerickém výbuchu. Od 28. května se naopak aktivita stáhne dovnitř
a mužský svět bude mít potřebu introspekce, zadumání a odvrácení se od světa vnějšího do světů vnitřních. Tato doba nepřeje žádnému boji, ale spíše pasivnímu vyčkávání, až opět přijde čas chopit se vesla, neb tlačit řeku velký význam nemá.

Luna_v_Blizencich_KH kopie

Jak nejlépe tedy uvolnit energii, abychom si čas Blíženců užili v tom nejlepším slova smyslu? Čas Blíženců je časem třešní, a tak se nabízí procházka rozsáhlou Třešňovkou, která potěší nejen krásou stromů, obsypaných červenými plody, ale také rozhledem po okolí. Cesta nás zavede až na Kaňk – do dávné osady, která vznikla ve 13. století. V jejím okolí se těžil pyrit i stříbro. Časem zde těžba upadala pro málo výnosné zdroje. Blíženci milují nejen tajemno, ale i pověsti a pohádky. Zde na Kaňku jim můžeme vyprávět o tom, kterak to bylo, když se zde usadili čerti a proč se nedaleká ves jmenuje Čertovka.

Markéta Vostrá, 

Ilustrace Marie Brožová

Leave a reply