0

Co nás letos čeká v období Raka

foto_Vostra+MAB

Čas vzdušných Blíženců se naplnil
a pomyslné žezlo nyní náleží kvalitě živlu vodního – znamení Raka. Letní slunovrat nastane 21. června, 34 minut po půlnoci, kdy Slunce vstoupí do tohoto znamení. Z Blíženeckých vírů zamíří energie hluboko do vody. Lehkost je pryč a my se vydáme na cestu do svého nitra. Časné léto sice láká ven,
a přesto v duši převládá určitá melancholie a zadumání. Naše minulost se nám vrací a nutí nás změnit postoje tam, kde stále ještě ulpíváme na nějaké křivdě či dávné bolesti. Letošní plány i projekty nyní mohou stagnovat. Čas vnější aktivity se pozastaví, je třeba proniknout hluboko pod povrch a proměňovat vnitřní postoje, které blokují náš postup vpřed. Čas rychlého tempa přijde až s obdobím Lva, Rak couvá, hledí do minulosti a čistí vnitřní prostředí.

Raci jsou nesmírně citlivým detektorem na čistotu vody. Stejně tak lidé ve znamení Raka vnímají čistotu či naopak kaly lidských emocí. Rak je znamením, ve kterém se rodí lidský cit. Přináší mateřský princip, který dává druhým pocit bezpečí, rodinné pohody, vzájemnosti, podpory a péče. Rak, který dlí doposud ve stínu těchto kvalit, je věčným, ukňouraným dítětem, které si nárokuje péči a pozornost svého okolí, aniž by byl ochoten sám něčím přispět. Jeho život je kalnou tůní osamění a on sám je uraženým rakem poustevníkem, uvězněným v kořenech své minulosti.

Kvalitu času zabarvuje nejen poloha Slunce, ale samozřejmě i ostatní planety, zejména Venuše a Mars. Ženský princip bude rezonovat velmi podobně, a to až do 13. července. Naroste potřeba citu, porozumění, sdílení a láskyplnosti. Od 13. července začne přibývat energie a tím i chuť změnit to, co dlouhodobě nevyhovuje, a to zejména v oblasti vztahů. Navštíví nás lehkovážnost a lehkomyslnost, chuť se bavit, flirtovat a přestat brát vážně nejen sebe, ale i okolní svět. Mužský princip setrvá dlouhodobě ve stejné energii, která mu nyní příliš neumožňuje hrát role na velkých jevištích, ale spíše malá komorní dramata. Zákulisní hry a intriky jsou na denním pořádku. Muži, dlouhodobě ponořeni ve vlastní introspekci, se mohou více zabývat svými dávnými zraněními, která jsou opět vidět a je možné je vyléčit.

Abychom rozvolnili toto mírně váznoucí období, vydáme se na procházku, kam jinam než k vodě! Říčka, podle které se pojmenoval velký český básník Jaroslav Vrchlický, protéká nejen Kutnou Horou, ale neméně půvabným kaňonem s mnoha skalními útvary, zříceninami starých mlýnů až k romantickému Velkému rybníku, kde si můžeme krásně zaplavat. Pokud půjdeme dál proti proudu Vrchlice, dojdeme k přehradě, která byla vybudována v 60. letech a slouží jako vodní zdroj pitné vody pro Kutnou Horu. Rakům při pohledu na přírodní krásy, které
J. K. Tyl opěval v písni Kde domov můj, oschnou lítostivé slzy a můžeme jim cestou vyprávět o legendách spojených s hradem Sion a o udatnosti Jana Roháče z Dubé, který zde jako poslední hájil husitské ideály. Tajuplná zákoutí této zalesněné zříceniny nás však spíše dovedou do krajiny fantazie.

Markéta Vostrá 

Ilustrace Marie Brožová

Leave a reply