0

Šlechtická poselství

„Šlechtictví je jakési stálé projevování vynikajících vlastností, k němuž vede potomky jejich původ
a příklady jejich předků.“

Bohuslav Balbín

Cílem projektu Šlechtická poselství je seznámit veřejnost s naplňováním slov barokního historika a vlastence, především však se vztahem české zemské šlechty k našemu státu. Ten dokládá prohlášení o věrnosti své zemi z let 1938   1939.

Putovní výstava, kterou můžete vidět v prostorách Spolkového domu, byla zahájena v červnu roku 2012 na zámku Potštejn a uzavře se v letech 2018, 2019. V době 80. výročí podpisu šlechtické deklarace by se měla začlenit do expozice Národního muzea.

Součástí výstavy v Kutné Hoře, kterou organizuje Ing. Kateřina Daczická z Heslowa, manželé Nováčkovi z Potštejna a kterou vytvořil dokumentarista a publicista Jan Drocár, bude také prezentace busty Mikuláše Daczického z Heslowa, jejímž autorem je MgA. Jakub Ďoubal, Ph.D.

Svou podporu můžete vyjádřit dobrovolným příspěvkem, který bude věnován na realizaci busty.

Patronát nad celým projektem Šlechtická poselství drží Arcibiskup pražský a primas český Dominik kardinál Duka OP, hejtman Středočeského kraje Ing. Miloš Petera a starosta Kutné Hory Bc. Martin Starý. Partnerem projektu je CzechTourism. Výstava je k vidění do 10. července v kutnohorském Spolkovém domě.

Fotografie Marek Králík

Busta-jpg Otázky-jpg Trio-II-jpg

Leave a reply