0

Elegance na Kačině

Již potřetí se v neděli 12. června konaly na empírovém zámku Kačina u Kutné Hory Zahradní slavnosti hraběnky Chotkové. Program byl rozložen do několika prostor – v zámeckém divadle se odehrávaly pohádky pro děti a kytarový koncert, v zámecké kapli byly k vidění ukázky různých druhů uměleckých řemesel, například konzervování a restaurátorství, výtvarné zpracování skla, kovu a drahých kamenů, porcelánu a keramiky nebo zahradní architektura, to vše z produkce Střední odborné školy uměleckoprůmyslové ze Světlé nad Sázavou. Před kaplí mohli návštěvníci na vlastní oči spatřit, jak se brousí křišťálová váza, což je výkon hodný obdivu vzhledem k váze skla a ostří velkého, vodou chlazeného brusného kotouče.

Hlavní část programu se odehrávala samozřejmě na ploše před zámkem, ale i na pódiu, což byla letošní novinka. Největší pozornost návštěvníků si vysloužil Spolek elegantních dam z Brna, který vystoupil jak s módní přehlídkou stylů 19. století, tak i s ukázkou dobového tance. Diváci tak měli možnost seznámit se se šaty doby empíru, biedermaieru, druhého rokoka nebo secese.

Zámeckými komnatami provázela hraběnka Marie Sidonie Chotková se svými služebnými, v zámecké knihovně se odehrála přednáška o opylování orchidejí a zájemci si také mohli prohlédnout zámecký skleník a babiččinu zahrádku s komentářem odborníků.

Zámecké tržiště čítalo víc jak třicet stánků s nabídkou řemeslných výrobků z keramiky, dřeva, kůže, ručně malovaných textilií, bylinných sirupů, mýdel nebo ručně šitých kabelek. Stylové zvěřinové pohoštění, například kančí guláš nebo zvěřinovou klobásu, nabízel jako v minulých letech zbraslavický hotel Hubert, možností občerstvit se tu však bylo více.

Děti se mohly povozit samostatně na ponících nebo s rodiči a prarodiči na povoze po celém areálu, mohly si zkusit malování na obličej, historický kolotoč nebo pomazlení s kůzlaty a zvědavými kozami.

Vyvrcholením programu bylo vystoupení kvintetu Sestry Havelkovy. Ačkoliv to dopoledne vypadalo na déšť, počasí se nakonec umoudřilo, takže se akce vydařila. Škoda jen, že se končilo tak brzy – v 15 hodin.

-dan-

Fotografie autorka 

IMG_2599 IMG_2608 IMG_2619 IMG_2638

Leave a reply