0

Co nás letos čeká v období Panny

foto_Vostra+MAB

Čas ohnivého znamení Lva se proměňuje do živlu zemského znamení Panny. Plápolající žár uhasíná a nás čeká přistání na pevné zemi. Lev uvolňuje pomyslný nebeský trůn Panně 22. srpna v 18:38. Roztočené víry vášní ochladí praktická střízlivost a my se možná budeme cítit jako po kocovině z bujného večírku. Nemilosrdné denní slunce odhalí vše, co natropilo noční veselí. Přichází čas úklidu, doba vhodná pro systematickou činnost. Také dětem po svobodném období prázdnin nastává školaa s ní každodenní povinnosti. 

Panna jako by měla na svém erbu vyšité heslo: „Největším štěstím člověka je splněná povinnost“. Jsou znamení lehkonohá, která plují životem a nic se jich příliš nedotýká. Jsou však i znamení, která jako bájný Atlas přebírají hory povinností za celou zeměkouli. K těm patří i znamení Panny. Nemůže za to, že všude, kam vkročí, okamžitě zaznamená každičký nesoulad, chyby a nedostatky. Cítí se být povolána na všechny nepravosti upozorňovat nebo je okamžitě napravit. Asi by také mnohem raději žila pohodově, aniž by stále hledala chyby na druhých, ale bohužel jejím úkolem je právě náprava všech těchto chyb. Její požadavek na dodržování pravidel a morálky může být pro její okolí nesnesitelný. Může být tak kritická a puntičkářská, že místo nápravy u ostatních vyvolá vzdor. Panna má v popisu práce službu druhým, a tak ji často najdeme v povoláních jako je zdravotník, ale také vědec nebo dokonce popelář. Panna – ztělesněná čistota – se stará o očišťování i tímto způsobem.

Luna_v_Panne_prop

Slunce udává hlavní tón událostí, ale na celkový charakter doby působí množství dalších faktorů.

Ženský princip v podobě planety Venuše prochází také znamením Panny, a tak mohou ženy pociťovat nutkavou potřebu vnést do svých životů více harmonie skrze funkční systémy. Čas přeje nejen úklidu a dietám, ale mohou se jako Popelka při přebírání hrachu naučit rozlišit podstatné od nepotřebného. Je tedy dobré zbavit se všeho přežitého, aby funkční a užitečné mělo více prostoru.

Mužský princip v podobě planety Mars je ve znamení Střelce odpoután od přízemní hmoty. Hledá smysl života, utváří svůj světonázor a životní filosofie. Jako by si Venuše a Mars vyměnili své role. Ženský princip nyní kotví ten mužský a mužský povznáší ten ženský. Proto se nyní muž a žena mohou lépe pochopit navzájem ve svých odlišnostech.

Slunce_v_Panne_prop

Pokud se nám podaří zprostit Pannu zástěry každodenní dřiny a přemluvit ji k malému výletu, pak by se jí mohlo líbit na zámku Kačina. Zámek dokonale čisté formy klasicistní architektury je dílem politika habsburského mocnářství, hraběte Jana Rudolfa Chotka z Chotkova a Vojnína. Tento významný muž byl velkým mecenášem umění a vědy, ale také rytířem řádu Zlatého rouna, ministrem financí a nejvyšším purkrabím. Kačina, empírová perla, byla původně zasazena do překrásného parku, který oplýval mnoha romantickými zákoutími včetně rybníka s umělými ostrůvky. Zub času, nedostatek financí i změny poměrů udělaly své, ale
i dnes můžeme obdivovat rozsáhlou knihovnu, obsahující 40 000 knih, a divadlo z roku 1851.

Markéta Vostrá

Ilustrace Marie Brožová

Leave a reply