0

Otevřeno – rok poté

Projekty kutnohorských Otevřených čtvrtků a kolínské Otevřené ulice, o nichž jsme psali v loňském zářijovém vydání, slaví rok svého trvání. Kutná Hora zahájila čtvrtkem na začátku června, Kolín ve středu v polovině července, a tak tomu bylo i letos. Myšlenka kutnohorských podnikatelů, jak oživit centrum města i po zavírací hodině prodlouženou prodejní dobou vybraných obchodů, kulturním programem a nabídkou občerstvení, zaujala kolínské kulturní aktivisty, umělce a fotografy, kteří ji převtělili do společensko-kulturního setkávání s hudebním programem, venkovní výstavou fotografií na prádelní šňůře a pohoštěním z produkce kolínských restaurací a vinoték v historickém prostředí před chrámem sv. Bartoloměje. Součástí Otevřené ulice byl každou středu otevřený chrám i parkán.

IMG_3238

Jak tomu bylo letos? Tedy zatím…

V Kolíně se Otevřená ulice po skončení letní části účastnila dalších akcí, například slavnostního otevření kolínské vodárny po rekonstrukci, pořádala Adventní Otevřenou ulici nebo zahajovala letošní 52. ročník Kmochova Kolína. První letní Otevřená ulice se odehrála 13. července a představila hudební i fotografické umění kolínského muzikanta a fotografa Marka Jelínka. V letošním roce se totiž organizátoři rozhodli pro malou změnu – každý týden ve středu představí v „kolíčkové galerii“ jiného fotografa. 20. července se tak představil ředitel kolínského kina a fotograf Petr Hejcman. Zahrála kutnohorská hudební skupina Bon Swing a ulici roztančili tanečníci v rytmu tanga.

DI8-16 - Otevřená ulice - foto 2

Kutnohorské Otevřené čtvrtky zahájily 9. června koncertem Elvis Presley Show a pokračovaly koncerty country skupiny Babočka, dua Veronika a Adam, jazzovým večerem s kapelou Bohumila Dvořáka a vždy hojně navštěvovaným koncertem oblíbené kutnohorské rodinné kapely 4G. Zdá se, že kutnohorští podnikatelé i obyvatelé se na základě dosavadních zkušeností shodli, že Otevřené čtvrtky jsou spíše společenskou událostí, příležitostí setkat se s přáteli, posedět v krásném prostředí u morového sloupu, poslechnout si dobrou muziku, dát si něco dobrého, což se shoduje s kolínskou Otevřenou  ulici.  Zakladatelé této loňské aktivity jsou: v Kutné Hoře K. Kvasnička, Š. Pajerová, M. Novotný a v Kolíně F. Šádek.

IMG_3228

-dan-

Fotografie Zdeněk Hejduk a autorka

Leave a reply