0

Proč je koloběžka lepší než kolo?

No, protože je prostě dobrá. Ale tenhle důvod stačí asi tak mně. Mé okolí to moc nepřesvědčilo. Proto jsem se rozhodl pro misionářskou práci v tomto oboru a pokusím se vám, kteří jste ještě na koloběžce nejeli a tudíž nevíte, jak je úžasná, promluvit do duše.

DSC_0044

Tak zaprvé, teď nemluvím o ničem skládacím. Uznávám, že tato zařízení jsou též koloběžkami a mají svou úlohu jak přepravní, tak i machroidní, ale já se zde hodlám zabývat tím, co se nedá složit pod paži, má to nafukovací pneumatiky a podobá se to kolu. A tady se vracím k nadpisu tohoto vyprávění a zároveň zásadnímu omylu mnoha lidí. Koloběžka totiž není lepší nebo horší než kolo. Je jiná. A s kolem je ji možné srovnávat pouze tak, jako třeba vlak a autobus. Koloběžka například není rychlejší ani stejně rychlá jako kolo. Podle mých zkušeností se nad 35 km/h v podstatě nedá účinně odrážet. Proto cyklistům přijde pomalá. Ale ten, kdo rád chodí nebo běhá, najednou ve velice podobném pohybu nesmírně zrychlí. Navíc, pokud nejste zvyklí jezdit na kole, bolí vás po každé delší cestě…, to se vám na koloběžce neotlačí, protože nemá sedlo.

Pokud jde o bolest, záda vám koloběžka srovná podobně jako chůze s trekovými holemi. Navíc na ní zapojujete aktivně mnohem víc svalů než na kole, a tak se na ní za horšího počasí daleko míň mrzne. A obecně lépe hubne.

Uznávám, že má jinde těžiště než kolo, a tak se na ní hrozně těžko dává znamení o změně směru jízdy. A takřka se nedá za jízdy pít a jíst. Ale zase můžete jet ve sněhu, na ledě nebo s nealkoholitským pivem pod kůží (hamba mi, že jsem to zkusil), protože vlastně jdete, a pokud nepřeháníte rychlost, jakmile zavrávoráte nebo to podjede, stojíte na nohou.Těžším lidem jede koloběžka rychleji. Proto, ač se zdá, že je určena vlastně dětem, ty na ní i z kopce jezdívají pomaleji. Nicméně, když se zkombinuje rodinný výlet tak, že tatínek jede na brndě a děti na kolech, rychlost se srovná a tatínek má pocit plnohodnotného vyžití bez ztráty ega při brzdění a čekání na rodinu.

Dále pak nutno říci, že koloběžka podporuje lásku a rodinný život už jen tím, že jízda za ženou jedoucí na koloběžce je ještě krásnější než jízda za ženou jedoucí na kole.

Nevýhoda koloběžky a její nízko nad povrchem zemským položené stupačky je nesporná na retardérech, polních cestách nebo třeba u obrubníků. Tam je nutné dávat si pozor a daleko lépe číst terén. Ale doma! Zkuste uskladnit kolo tak, že ho napříč postavíte do dveří. To nenapadne ani toho největšího bordeláře. Ale dáte-li tak kolobrndu, jen malinko zvednete nohu a normálně projdete.

Jak říkám, koloběžka je prostě úžasná. Jen před jednou věcí bych u ní chtěl varovat a apeluji na všechny, kteří na ní ještě nejeli v dešti a nemají ten hrůzný zážitek již za sebou. Lidi, neblázněte a jezděte s blatníky! Každý asi zná scénu z filmu Obecná Škola a hlášku: „Kde jsou moje blatníky?!“

Tak ne, prosím vás. To, co se vám stane na koloběžce, se s tím nedá srovnávat. Uvědomte si, že na kole máte alespoň sedlo. Na koloběžce jsou to dva bidety proti sobě. Nejen, že se nemůžete pořádně nadechnout, protože vám nosní dírky ucpává příval vody, písku z krajnice nebo nedej bože částí slimáků, libujících si na asfaltce za letního deště. Ale při delším sjezdu se vám naplní rozkrok vodou, která nevytéká, hromadí se a postupně, postupně stoupá po páteři vzhůru, až dojde k něčemu strašlivému. Seshora padající déšť vytvoří mezi vašimi lopatkami druhý čůrek a ten stéká. Někde v oblasti kříže dojde k soutoku. Následuje nezadržitelný výkřik, trvající však jen okamžik, neboť se vám ústa naplní výše popsanou směsí. Prostě vyřadí vás to z lidské společnosti. A tak apeluji. Blatníky nejsou hanba, jsou důkazem moudrosti nebo tvrdě nabytých zkušeností.

Zkrátka a dobře, mohu kolobrndu vřele doporučit. Lidé, brnděte!

Karel Novák

Leave a reply