0

Noc na Karlštejně

Produkce Kutnohorského léta ještě neskončily, a již se intenzivně pracuje na dalších ročnících. Jejich nedílnou součástí se stane i hra Jaroslava Vrchlického Noc na Karlštejně. První představení této hry mohli diváci shlédnout 23. 5. 1884 v Praze v Národním divadle, od těch dob se dočkala mnoho zpracování a uvedení. Nejznámější je televizní muzikálová verze z roku 1973 s hudbou Karla Svobody a Janou Brejchovou a Vlastimilem Brodským v hlavních rolích.

IMGL9026

Nejnovější kutnohorské nastudování divadelní předlohy je upraveno do podoby přijatelné pro dnešního diváka
a má jedinou snahu – dobře pobavit. Noc na Karlštejně bude mít v Kutné Hoře premiéru 29. října v nádvoří Vlašského dvora, v případě nepřízně počasí v refektáři Gasku. Zařadí se tak do rámce letošních celorepublikových oslav 700 let od narození císaře Karla IV., připomene i osobnost autora Jaroslava Vrchlického a symbolicky uzavře turistickou sezónu ve městě.

Od roku 2017 se Noc na Karlštejně připojí k dalším již tradičním nebo připravovaným produkcím Kutnohorského víkendu, jako jsou: Kutná Hora nestoudná, Kytice Karla Jaromíra Erbena, Dracula Brama Stokera, koncerty živé hudby, prohlídky Muzea kutnohorských legend, které ožívají, to vše doplněno prohlídkami města s erudovaným kostýmovaným průvodcem. Všechny produkce jsou
a budou k vidění během Kutnohorského léta, takže obohatí večerní kulturní program nejen pro turisty zůstávající ve městě, ale věříme, že i pro místní obyvatele. Produkce nabízíme i mimo Kutnou Horu, již teď jsou domluvena vystoupení na Kunětické Hoře, na Lichnici, jedná se s Českým Šternberkem, čímž se bude město Kutná Hora dále propagovat a reprezentovat.

A na koho se diváci mohou těšit? Můžeme prozradit, že účast přislíbila Tereza Vágnerová, která v roli Aleny bude alternovat s Denisou Šebestovou či Terezou Zímovou. V roli císaře Karla IV. se můžeme těšit na brilantního Tomáše Morawského, meče se učí lámat Bára Kocourková v alternaci s Petrou Wagenknechtovou. Jako šenk Pešek exceluje Jakub Sloup, důstojného otce Arnošta z Pardubic důstojně pojal Jan Moravčík. Skvěle si sekundují Martin Čerych a Lukáš Procházka coby král cyperský a vévoda bavorský. Stráže a purkrabího si s chutí zahrají Martin Betuštiak, Martin Kubelka
a Milan Krupička. Sličné a hubaté dvorní dámy ztvární Šárka Trzaskalíková, Terka Zímová, Lucka Filingerová a Iva Pilcerová, paní purkrabí Libuška Jelínková.

Kostýmy navrhla Helena Daybychová, scénu a kulisy Boris Buňka,

scénáře a režie se ujala Zuzana Kocourková.

Akce se koná za podpory města Kutné Hory, Středočeského kraje, VHS, Muzea B a Zuzko.

A na závěr jsem si nechala jako pověstnou tečku na dortu malé překvapení.  Jako čestní hosté se v rolích paní Ofky a paní Žofky objeví… to už neprozradím, raději se přijďte podívat.

Zuzana Kocourková

Kontakty: 

www.facebook.com/khvikend

Kocourkova.Zuzana1@seznam.cz

http://muzeumb.cz/

Tel.: 605 021 639, 602 100 950

Leave a reply