0

Belfiato Quintet v Kutné Hoře

V pátek 12. srpna jsme mohli slyšet v kostele sv. Jana Nepomuckého koncert vážné hudby v podání Belfiato Quintet. Jeden z členů kvintetu, na fagot hrající Ondřej Šindelář, je rodákem z Kutné Hory. Ondřej si na nás v jeho nabitém programu našel čas a poskytl krátký rozhovor.

12438964_10153205184460863_861733657772836909_n

Ondřeji, představte nám ve zkratce váš kvintet.

Belfiato quintet je dřevěný dechový kvintet, takže na našich koncertech můžete slyšet flétnu, hoboj, clarinet, fagot a lesní roh. Hrajeme ve složení Oto Reiprich na flétnu, Jan Souček na hoboj, Kateřina Javůrková na lesní roh, její bratr Jiří Javůrek na klarinet a já na fagot. Ač v téhle sestavě hrajeme šest let, jako soubor jsme právě koncertem v Kutné Hoře uzavřeli svou desátou sezonu. Musím říct, že pro nás – a snad nejen pro nás – to byl moc příjemný koncert. Publikum v kostele sv. Jana Nepomuckého bylo milé a atmosféra krásně inspirující.

Desítka je krásné kulaté číslo. Jaké byly vaše největší úspěchy za tyto společně strávené roky? 

Já myslím, že největším úspěchem je, že i po tak, řekněme, dlouhé době jsme pořád aktivní a snažíme se pracovat nejen na sobě individuálně, ale i na výrazu a zvuku souboru. Za sebe osobně můžu říct, že mi přijde fascinující, jak se třeba náš zvuk za těch deset let vyvinul a řekněme uzrál. Věci, které jsme tenkrát hodně museli řešit a cvičit, jsou dnes samozřejmostí, a my můžeme jít dál. Ale pokud byste chtěli nějaké hmatatelné úspěchy, tak jsme třeba dostali ceny na soutěži Antonína Rejchy v Rakousku nebo na soutěži Henri Tomassiho ve francouzském Marseille.

Je úžasné, že se vám takto daří. Co plánujete v dalších měsících? Navštíví Belfiato Quintet opět náš region?

V dalších měsících? Máme například naplánovaný společný koncert s kytaristou panem Lubomírem Brabcem nebo koncert v rámci komorní řady Orchestru hl. m. Prahy FOK, pozvali si nás i do komorního abonmá Pražské komorní filharmonie.  Bližší informace najdete na našich webových stránkách (belfiato.cz) nebo facebooku. A abych nezapomněl, jedeme na konci září hrát do Londýna. Co se týče Kutnohorska, nemůžu s jistotou nic potvrdit, ale mám v hlavě pár zajímavých nápadů, které se, doufejme, podaří zrealizovat.

Čeká vás opravdu pestrý podzim. Děkuji za milý rozhovor a pevně věřím, že se nepotkáváme naposledy. Ať se daří všem členům Belfiato Quintet i kvintetu samotnému. Brzy nashledanou.

Dominika Zachariášová

Fotografie archiv Belfiato Quintet

Leave a reply