0

Vláčkem na Řepánkovy slavnosti

Poslední zářijový víkend zažije Kolínská řepařská drážka na severním předměstí Kolína v Sendražicích vrchol své sezóny. 24. a 25. září se mohou příznivci železnice svézt vláčkem, taženým parní lokomotivou, v rámci Řepánkových slavností. Vláček vyjíždí od 10 do 16 hodin každou celou hodinu. Na slavnostech nebudou chybět typické polabské řepánky – sladké bochánky, plněné řepou a mákem. V Sendražicích i na konečné stanici Býchory najdete občerstvení a dětské hřiště, v sobotu zahraje kapela Trampoty.

04

Kolínskou drážku se v roce 2000 rozhodli obnovit nadšenci železniční historie jako turistickou atrakci. Klub pro obnovu Kolínské řepařské drážky zahájil provoz o sedm let později. Drážka původně sloužila přepravě řepy z polí do kolínského cukrovaru, který stál v místě dnešní Elektrárny Kolín. Dráha měřila i s odbočkou 11,5 km a vedla do Františkova (Ovčáry), Býchor a Jestřábí Lhoty. Jakožto nejstarší ze všech cukrovarských drah v Čechách byla také nejdéle v provozu, a to celkem 68 let. Kromě řepy se v osobních vagonech vozívalo i panstvo z Kolína na hony zakladatele drážky a majitele velkostatku Adolfa Richtera. V roce 1945 byli drážkou dokonce odvezeni zaměstnanci továren před nálety na kolínskou Petrolku.

06

Dnešní úzkorozchodná trať měří 4,5 km a zastavuje na čtyřech zastávkách. V nádražní budově v Sendražicích najdete muzeum, věnované historii nové drážky i původních polabských řepařských drážek a pěstování a zpracování řepy. Jízdu mohou absolvovat i vozíčkáři, rodiny s kočárky a cyklisté.

Do provozu drážky je zapojeno téměř 70 nadšenců, kteří bez nároku na odměnu tráví svůj volný čas opravami a neustálým vylepšováním.
V budoucnu je v plánu zrekonstruovat další vagóny a osadit historickou točnu na konečném nádraží v Býchorech. Kromě stávající benzínové drezíny se počítá také se šlapací
a pákovou drezínou, které vozí menší skupiny.

Lída Charvátová

Leave a reply