0

Golem a Sirael na ostrově

Skupina historického šermu a dobové hudby Páni z Kolína, která si letos připomíná 25 let trvání, si v srpnu nadělila další dvě úspěšné akce, kterými své výročí patřičně oslavila. Po květnové, hojně navštívené, v pořadí již XXI. historické bitvě na kolínské jízdárně, nazvané Meč a koruna a věnované císaři Karlu IV., následovaly 6. srpna XVI. Historické slavnosti ve Zruči nad Sázavou, nesoucí se opět v duchu našeho nejslavnějšího panovníka, od jehož narození letos uplynulo 700 let. V krásný letní den mohli návštěvníci shlédnout několik šermířských vystoupení, například zručských Železných pánů nebo skupiny Streitax, dobové tance v podání skupiny Mariane, hudbu Karlovy doby od dívčí části Pánů z Kolína, kejklířské kejkle a nakonec také – vzhledem k prostorám v menším měřítku – rekonstrukci historických bitev Karla IV. u italského hradu San Felice a u Kresčaku (1346). Závěr večera vyplnil koncert skupiny Rangers.

DI9-16 - Z regionu - Historické slavnosti Kolín - foto 7

Zatímco zručské slavnosti realizovali Páni z Kolína na objednávku města, 4. Historické slavnosti na Kmochově ostrově 13. srpna, dříve známé jako Císařský den, se nesly zcela v jejich režii. Byly věnovány 440. výročí korunovace Rudolfa II. římským císařem, takže se to na ostrově hemžilo renesančními šlechtici, mušketýry, švýcarskými landsknechty, byla tu alchymistická laboratoř s přípravou rozličných lektvarů jako v Harry Potterovi, ražba mincí, kterou obstarával šermíř a bývalý kaskadér, živí hadi v čarodějnickém stánku a hlavně téměř pětimetrová socha Golema, se kterou se všichni chtěli vyfotit.

Také výběr stánků byl stylový, nenašli jste tu nic, co by jen zavánělo pouťovým pozlátkem. Všechno řemeslná, ruční práce – šperky, napodobeniny dobových dřevěných zbraní pro děti, přírodní koření a bylinky, voňavé polštářky a panenky z Klubu panenek ČR ze Zruče, ručně malovaná sklíčka a mnoho dalších. Občerstvení bylo na jednom místě a nabízelo kuřecí a vepřové maso a klobásy, byl tu i klasický trdelník. Žádné langoše a smažené kroucené brambůrky, které najdete všude jinde.

Program od 10.00 do 18.00 nabídl pestrou škálu vystoupení od šermířských soubojů přes renesanční tance a hudbu až po komentovanou vojenskou přehlídku, vytvořenou jako horoskop pro Rudolfa II.

Páni z Kolína se prezentovali novými renesančními kostýmy, bubny a prapory, které představili poprvé na červnových Slavnostech růží v Českém Krumlově. A scéna amfiteátru, kde se konal hlavní program, byla vyzdobena erby Rudolfa II., prapory a dalšími historickými proprietami, které si skupina vypůjčila po zámcích a hradech. Návštěvníci museli mít pocit, že se skutečně ocitli
v rudolfinské době… Však jich přišlo víc než dost, krásné letní  počasí přilákalo zhruba jeden a půl tisíce lidí. Organizátoři mohli být víc než spokojeni.

DI9-16 - Z regionu - Historické slavnosti Kolín - foto 1 DI9-16 - Z regionu - Historické slavnosti Kolín - foto 2 DI9-16 - Z regionu - Historické slavnosti Kolín - foto 6

A co chystají Páni z Kolína na příští slavnosti?

„Budou věnovány císařovně Marii Terezii, což je pro nás trošku oříšek vzhledem k tomu, že na rozdíl od renesance
a baroka byla její doba, tedy klasicismus, daleko méně barevná,“ prozrazuje šéf skupiny, scenárista a dramaturg Miroslav Horáček. „Ale máme dost času vše promyslet a naplánovat.“

Tak držíme palce a těšíme se na další kolínské Historické slavnosti, tentokrát tereziánské, v srpnu 2017!

Dana Čermáková

Fotografie autorka 

Leave a reply