0

Zatmění Měsíce

17. září 2016 bylo možné pozorovat také v Čáslavi takzvané polostínové zatmění Měsíce. Jev byl viditelný na území celé České republiky a trval zhruba čtyřicet minut. Jednoduše řečeno, Měsíc vypadal, jakoby jej někdo shora „začadil“ černým kouřem.

A co je příčinou tohoto jevu? Podle vyjádření Astronomického ústavu Akademie věd ČR zatmění Měsíce vzniká při jeho průchodu zemským stínem. Teoreticky by k úkazu mělo dojít pokaždé, když je Měsíc v úplňku a nachází se v tu dobu přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Do roka nastanou maximálně tři měsíční zatmění. Je to způsobeno tím, že dráha Měsíce je vůči rovině zemské dráhy skloněna přibližně o 5° a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o průměru jen 1,5°. Měsíc proto zemský stín častěji mine a k žádnému zatmění nedojde. Pokud je Měsíc v úplňku na obloze od zemského stínu ve vzdálenosti menší než jeho úhlový průměr, můžeme spatřit očima viditelné polostínové zatmění. Kdyby v tom okamžiku na přivrácené straně Měsíce stál astronaut, spatřil by Slunce částečně zakryté tmavou Zemí, obepínanou naoranžovělým prstýnkem naší atmosféry. Polostínové zatmění je očima patrné jen v době, kdy se Měsíc nachází blízko zemského stínu. To byl i případ pátečního zatmění.

DI10-16 - Zatmění Měsíce Čáslav - foto 2  DI10-16 - Zatmění Měsíce Čáslav - foto 3

Další a opět polostínové zatmění Měsíce, viditelné z ČR, nastane až
v sobotu 11. února příštího roku krátce po půlnoci. Výraznější zatmění, opět částečné, bude příští rok 7. srpna. Úplné zatmění Měsíce nastane 27. července 2018, bude nejdelším úplným zatměním Měsíce v tomto století.

Vladimír Havlíček

Fotografie autor

Leave a reply