0

Gastronauti, co raději – amarouny nebo smažené červy?

Po roční pauze se do Kutné Hory v sobotu 17. září vrátily slavnosti dobrého jídla a pití, tentokrát nazvané Gastrofestival. Současní pořadatelé neponechali nic náhodě, a tak se gastronauti neboli gurmáni v proměnlivém počasí babího léta mohli pokochat vskutku pestrou nabídkou, v níž nechyběly – konečně a poprvé v Kutné Hoře – gastronomické hity posledních let v podobě veganských jídel, molekulární gastronomie a hmyzu. A že to byla podívaná! U stánku s nabídkou smaženého potemníka brazilského moučného na salátovém lůžku, sarančat na sušence s plátkem čerstvého ovoce a agávovým sirupem nebo restovaných cvrčků na kuskusu s chilli omáčkou se lidi netrhli. Dívali se, okukovali, komentovali, ale i ochutnali, za což jim patří obdiv autorky tohoto článku. Asi má pravdu známý novinář, který smažené brouky ochutnal v Thajsku, že prý chutnají jako pražené oříšky. Pošlete nám své postřehy!

IMG_3702  IMG_3726  IMG_3731

Ale i jiné stánky lákaly exotickými dobrotami, například srílanský, kde obrovský kuchař s pletí barvy ebene lákal na veganskou rýži na kari, kokosovou palačinku nebo rybí či zeleninovou rolku.

Úplný úlet, ovšem vědecky zcela podložený, představoval stánek s nabídkou molekulární gastronomie. Vypadalo to jako různobarevné  amarouny z kultovního seriálu Návštěvníci z 80. let. Všechno – vitamíny, minerály, bílkoviny, tuky i sacharidy – v jednom želé. No, nejezte to…

IMG_3708  IMG_3716  IMG_3720

Program, odehrávající se na pódiu, netradičně postaveném na trávníku u vchodu do chrámu sv. Barbory, nabídl například soutěž v pojídání koblih, což s nabídkou stánků až tak moc nešlo dohromady, a také kulinářskou show mistra kuchaře Jaroslava Sapíka, hlavní hvězdy předloňských gastroslavností. Tentokrát byl více zviditelněn – že by přejal manýry svého konkurenta
Z. Pohlreicha, který se svými vařeními na veřejnosti živí? Sapík to snad nemá zapotřebí…(už vím, volby jsou zde
a podpora pana hejtmana:-)

-dan-

Fotografie autorka

Leave a reply