0

Železné kaštany

Ne, nejde o žádný obraz ani sochu avangardního umělce, ale zcela obyčejně o jedlé kaštany, a to přímo ze Semtěše z podhůří Železných hor. V letošním roce se jich urodilo nejvíce za posledních deset let, přesto byl celkový výnos nižší než při rekordní úrodě před dvěma roky. Jak je to možné? Jednoduše. Následkem letního sucha jsou menší. Ale to vůbec nevadí, pečené jsou stejně dobré, jen jejich loupání dá o trošku více práce.

DI11-16 - Z regionu - Železné kaštany - foto 2 DI11-16 - Z regionu - Železné kaštany - foto 3

Jedlé kaštany bývaly v minulosti na našem území typickou podzimní pochoutkou, která byla prodávána v papírovém kornoutu u pouličních stánků. Po druhé světové válce se tento zvyk vytratil. Dnes nastává jeho renesance a opět se začíná rozšiřovat. Křehké plody s oříškovou příchutí mají velmi široké využití v teplé i studené kuchyni naslano i nasladko. V obchodech jsou k dostání až do Vánoc. Vychutnejme si jejich oříškovou chuť, vůni po vytažení z trouby a promíchejme je třeba s chutí a vůní svařeného vína. A za oknem si může klidně „řádit“ sychravý podzim.

Vladimír Havlíček

Fotografie autor

Leave a reply