0

Co nás letos čeká v období Kozoroha

foto_Vostra+MAB

Znamení Kozoroha ohlašuje nejhlubší čas zimy, přesto se den začíná pozvolna prodlužovat. Zimní slunovrat nastává 21. prosince v 11 hodin 43 minut, když Slunce vstoupí do tohoto znamení. Předchozí znamení Střelce objevilo vyšší smysl, který Kozoroh má za úkol uvést do reality. 

Kozoroh prověřuje naši odvahu stoupat k náročným cílům, překonávat překážky, podstoupit odříkání i nutnou oběť. Za odměnu vystoupáme do míst, která se nám kdysi dávno zdála nedosažitelná. Pokud bychom si svůj sen a cíl představili jako nebetyčnou horu s vrcholem, zakrytým mraky, pak obzvlášť teď můžeme postoupit kupředu, ať už je touto pomyslnou horou v nás cokoli. Kozorohům vládne planeta Saturn, symbolizující našeho přísného, ale spravedlivého vnitřního učitele. Podle toho, jak chápeme svůj život v kontextu a usilujeme o větší uvědomění, nás buď trestá, nebo odměňuje. Vše, co Saturn prověří, se může stát naším opěrným bodem. Čas v období Kozoroha pracuje pro nás.

Luna_v_Kozorohu_prop2

Daň, kterou Kozoroh platí za to, že mohl spatřit svět z výšky, přichází v podobě samoty a odstupu od druhých. Ten je ale nutný, aby mohl být objektivní. Partneři Kozorohů si mnohdy stěžují na nedostatek emocí. Kozorozi  jsou opravdu tak zaneprázdněni povinnostmi a zodpovědností, že jim jemnější citové tóny unikají. I příroda je v tento čas skoupá na své dary. Život dřímá pod ledovým příkrovem či sněhovou pokrývkou a čeká na další jaro. Kozorozi jsou často obviňováni z lakoty a škudlení, ale přišli na svět v čase, kdy všechno bojuje o přežití a musí po celou zimu vystačit s málem. Dnešní doba hojnosti nás i v zimě chrání před nedostatkem, ale přesto se v nás podvědomě spouští program úzkosti a nutnosti vytvářet zásoby.

Nejen Slunce vytváří energii časoprostoru, každá planeta ovlivňuje kvalitu prožívaného času.

Ženský princip v zastoupení Venuše bude v tomto období unikat do svých snů a vizí a plánovat budoucnost. Od 4. ledna se ženská energie promění (ze znamení Vodnáře vstoupí do Ryb) a připomene nám, co nám v životě bolestně chybí v citové oblasti. Mužský princip v podobě planety Mars může dosáhnout vzácného souladu s principem ženským, protože oba budou ve znamení Ryb. Stačí trocha snahy a může přijít vzájemné pochopení.

Slunce_v_Kozorohu_prop

Pokud se vám podaří odlákat Kozoroha od všech jeho povinností, zaveďte ho na procházku na vrchol Kaňku. Pokud necháme pracovat fantazii, můžeme si místo, na kterém stojíme, představit jako ostrov, vyčnívající z moře. Od dávné skutečnosti nás dělí jen nějakých 350 miliónů let. Chráněné území, které je nejvýznamnější  českou paleontologickou lokalitou svrchněkřídového období, se nachází  asi 700 metrů jihovýchodně od vrcholu. Ve vápencovém lomu jsou zde dodnes patrné pozůstatky mořského příbojového útesu s četnými zkamenělinami mlžů, mechovek a dírkovců. Kozoroh rád zkoumá otisky minulosti a možná vás překvapí, když najde mořské mušličky schované i v kameni, ze kterého jsou vytesané sochy u Jezuitské koleje u Chrámu sv. Barbory.

Markéta Vostrá

Ilustrace Marie Brožová

Leave a reply