0

EET je moc užitečná věc. Ovšem jak pro koho

Andrej Babiš se rozhodl, že skřípne ty zbytečné malé podnikatele a živnostníky. Jdou mu na nervy, jsou podle něj zbyteční a dokonce, ta hrůza, někteří mu i konkurují. 

3

Šel na to od lesa. Nejprve se jim před volbami v roce 2013 vlichotil, udělal ze sebe podnikatele (kterým není), a oni ho, ti malí podnikatelé a živnostníci, zvolili. Jenže co dál, řekl si Andrej. Chystal se vydělávat na státních firmách, které jako ministr zároveň kontroluje, šel přece dělat politiku pro sebe, ne pro podnikatele a živnostníky. Potřeboval vysávat stát, čerpat dotace, dávat sám sobě slevy na daních, a ne podporovat drobné podnikání. A tak je po volbách rychle hodil přes palubu a zaměřil se na tu část společnosti, která nesnáší všechny ty podnikatelské vydřiduchy.

Andrej Babiš se inspiroval v (tehdy) socialistickém Chorvatsku a přišel s Elektronickou Evidencí Tržeb. Ukázalo se, že zvolil opravdu dobře. EET ještě nezačala fungovat, a už se osvědčila. Samozřejmě ne proto, že by nějak zvýšila výběr daní. Tomu nevěří ani ministr financí Babiš, i když to opakuje jako kolovrátek. EET se osvědčila jinak, a má pro Andreje Babiše dokonce trojí užitek:

Za prvé – ti, kteří si měli na ní vydělat, si už vydělali a ještě bohatě vydělávat budou. Jistě budou svému chlebodárci dostatečně vděční.

Za druhé – už před zahájením provozu nadělala malým podnikatelům a živnostníkům spoustu problémů. Nakupují, zjišťují, co bude, jsou nejistí a mají obavy, protože jim pořád někdo vyhrožuje kontrolami a pokutami. A až EET poběží, to teprve jim Babišovi lidé zatopí.

Za třetí – EET se Andreji Babišovi osvědčila jako báječný propagandistický nástroj. Jak dokázal pomocí EET rozdělit národ, jak se mu povedlo poštvat část veřejnosti proti malým podnikatelům a živnostníkům, jak se mu daří dělat z nich zloděje a podvodníky, to je prostě radost pohledět. Gottwald se v hrobě tetelí radostí nad svým úspěšným soudruhem.

eet

A tak tedy máme EET. Není k ničemu, protože stát má všechny potřebné prostředky pro výběr daní. Je drahá pro stát a ještě více pro samotné podnikatele a živnostníky. Ti si, jak absurdní, musí zaplatit nástroje, kterými je stát bude fízlovat. A peníze, které zaplatí statisíce drobných podnikatelů, si rozdělí několik set dodavatelů techniky, softwaru, spotřebního materiálu atd. EET není pro všechny, protože někteří jsou podezřelejší než jiní. A ani pro ty, kteří pod ni spadají, nemá stejné podmínky. EET je diskriminace, nikoli narovnání podnikatelského prostředí.

A tak bych mohl pokračovat o tom, jak je zákon o evidenci tržeb špatně napsaný, jak není finanční správa připravena, jak Babišovo ministerstvo zadává zakázky bez výběrového řízení. Soudný občan si položí otázku: Jak tohle mohlo projít? Jak se tohle podařilo Andreji Babišovi prosadit? Každý si udělá svoje závěry. Já vám své argumenty a názory řeknu 3. 12. na Václavském náměstí. Za pět minut dvanáct.

Radomil Bábek

předseda Asociace podnikatelů 

a manažerů

Leave a reply