0

Adventní soirée tenorových hvězd

Luciano Pavarotti (1935 – 2007), Plácido Domingo (1941) a José Carreras (1946) jsou jména, která v análech světové opery budou provždy zapsána oním pomyslným zlatým písmem, neboť jejich slavní nositelé se již od druhé poloviny 20. století uchovávají svým excelentním vokálně-dramatickým uměním nejen v myslích operních nadšenců, nýbrž paralelně  i v srdcích všech vděčných milovníků ryzího bel-canta. 

Ať již se prezentovali individuálně na všech renomovaných operních scénách naší planety, či v kontinuálním lidském i uměleckém sepětí vytvářeli unikátní atmosféru společných koncertů pod širým nebem, vždy vnášeli do všednosti lidského bytí onen tolik potřebný rozměr duchovního obohacení.

Přemýšlel jsem o obsahu prosincového operního večera, který se již ponese v inspirativním duchu adventního času. A z plejády různých možností jsem vposledu zvolil svým způsobem navýsost originální vystoupení všech tří pěveckých protagonistů, které bylo realizováno 23. prosince 1999 ve Vídni. Překrásné a vánoční atmosférou prodchnuté písňové skladby ( např. White Christmas, Ave Maria, Adeste fideles, O Holy Night, Amazing Grace či Silent Night etc.) nemohou i přes jejich všeobecnou známost pozbýt onu hlubinnou spirituální noblesnost, která jim zachovává neměnnou popularitu napříč generacemi.

Rád proto zvu naše příznivce na velkoplošnou DVD projekci onoho památného koncertu, kterou tradičně uskutečníme v prostorách interiéru kutnohorského Hotelu
U Kata ve čtvrtek 15. prosince 2016 od 18.00 hodin. Snad se nám v milé společnosti Luciana, Plácida i Josého podaří opětovně prožít příjemné chvíle niterné relaxace a evokovat tak již opravdovou předvánoční pohodu.

Karel Bican

Leave a reply