0

Gripeňata versus Strakoňáci

Skupinka 25 dětí, převážně z hokejového klubu HC Strakonice, navštívila se svými rodiči v úterý 21. března leteckou základnu v Čáslavi. Měli tak jedinečnou příležitost nahlédnout pod pokličku služby vojenských pilotů a techniků.

Malým hokejistům nejvíce učarovala zdejší letadla. Mohli sledovat, jak na letišti startují bojové letouny L-159 ALCA a JAS-39 Gripen. „Síla a rychlost, s jakou letadla startovala, a hluk, který při tom vzniká – na to nikdy nezapomeneme, byl to skvělý zážitek,“ shodli se Tomáš Zeman a Jaromír Menčík, oba hráči třetí třídy strakonického hokeje.

Letadla si děti prohlédly i zblízka. Zavítaly totiž do hangáru, kde se o ně starají letečtí technici. Na simulátoru L-159 ALCA si zase všichni mohli na vlastní kůži vyzkoušet činnost pilota v kokpitu bojového letounu. „Měl jsem pocit, že se se mnou točí celý svět,“ smál se Tomáš Zeman po výkrutu letadla.

Mladí hráči dále navštívili síň tradic a venkovní muzeum, kde si prohlédli starší typy letadel, které měla základna v minulosti ve výzbroji. Doprovázel je zkušený pilot, jenž na většině těchto letounů sám létal. Během exkurze se jim věnovali také vojáci z 251. protiletadlového raketového oddílu ze Strakonic, kteří se v Čáslavi připravují na bojové střelby.

Odpoledne pak mladí sportovci strávili na místním zimním stadionu. Se svými vrstevníky z hokejového klubu HC Čáslav s přezdívkou „Gripeňata“ absolvovali společný trénink, který zakončili přátelským utkáním.

Návštěva letecké základny proběhla na závěr hokejové sezóny 2016/2017 jako poděkování malým hráčům a trenérům za jejich práci. Exkurzi domluvil jeden z rodičů hokejistů. „Byla to pro nás zajímavá, nevšední podívaná, kterou jsme završili společným tréninkem s malými Gripeňaty. Přál bych si, aby spolupráce mezi našimi kluby i nadále pokračovala a brzy jsme se setkali při další akci, tentokrát třeba na stadionu u nás ve Strakonicích,“ uzavřel trenér Jiří Skok.

Kpt. Jana Samcová

Fotografie HC Strakonice

Leave a reply